Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Krem z pieczonych buraków

03.08.2016 13:23 | 0 komentarzy | 946 odsłon | red

Ten, kto myśli, że z buraków najlepszy jest barszcz, a do kremów lepiej wykorzystać inne warzywa, jest w błędzie. By się o tym przekonać, wystarczy wypróbować ten przepis. Nie jest pracochłonny, a składniki niedrogie. Za to smak niepowtarzalny.

0
Krem z pieczonych buraków
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kremowa zupa z pieczonych buraków to niebo w gębie. Aromatyczna i lekka, a jednocześnie sycąca.

Składniki (4 porcje):
1 kg buraków
2 łyżki oliwy z oliwek
6 g świeżego imbiru (można dodać więcej, jeżeli krem ma być ostrzejszy)
1 duża cebula
20 g masła
1 litr wody
kostka rosołowa drobiowa
100 g soku pomarańczowego (stuprocentowego!)
50 g śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku, polewamy oliwą i każdego osobno zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na godzinę do półtorej. By szybciej się upiekły, można je także przekroić na połowę lub pokroić w ćwiartki.
Po upieczeniu buraki zostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w niedużą kostkę. Warto to robić w rękawiczkach, by nie pobrudzić sobie rąk.
W garnku roztapiamy masło, a następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i imbir. Gdy się zeszklą, dodajemy buraki. Po chwili wszystko zalewamy wodą i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy połowę kostki rosołowej i gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę i sok pomarańczowy, a także sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz miksujemy zupę, by miała gładką konsystencję. Krem z pieczonych buraków można udekorować prażonymi pestkami dyni lub prażonymi płatkami migdałów. Wystarczy chwilę przypiec je na patelni bez tłuszczu. (EJB)
Przełom nr 30 (1254) 27.7.2016