Porady
Sałatka z zieloną niespodzianką
Składniki:
brokuły - 1
pomidory - 3
kukurydza - pół puszki
cebulka - do smaku
ser feta - pół paczki
mały jogurt grecki, majonez
Przyprawy:
sol, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuł płuczemy, dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie tak, żeby były aldente. Studzimy. Płuczemy pomidory, kroimy w kostkę. Dodajemy do brokułów, układając warstwami razem z pokrojoną cebulką, kukurydzą i serem feta. Jeśli ktoś ma ochotę na sałatkę „na bogato", może dodać mocno przyprawioną, podsmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Nie jest to jednak konieczne. Do jogurtu dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Można dorzucić mieloną, ostrą paprykę, żeby był bardziej pikantny. Polewamy sałatkę i podajemy gościom na stół. Będą zadowoleni.
(e)
Przełom nr 30 (1254) 27.7.2016