Porady
Naleśniki na ostro
Lato to doskonały czas na lekkie dania. Tym, którym znudziła się wersja na słodko, polecam przepis na naleśniki faszerowane pieczarkami i serem camembert z odrobiną chili. Aromatyczne i wyraziste w smaku.
Składniki:
Naleśniki (6 porcji)
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
Szczypta cukru
Szczypta soli
Olej do smażenia
Farsz
500 g pieczarek
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół opakowania serka camembert
Pół wędzonego oscypka (może być też kawałek sera żółtego)
1-2 łyżek masła
Sól
Pieprz
Odrobina chili
Przygotowanie:
Ciasto
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy jajka, przesianą mąkę oraz cukier i sól. Miksujemy wszystko na gładką masę i odstawiamy na ok. pół godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy porcję ciasta i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Farsz
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz cukinię. Całość dusimy, aż z pieczarek odparuje woda. Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozdrabniamy odrobinę blenderem. Farsz nie może być mocno zmielony, bo będzie z naleśnika wypływał.
Na każdym naleśniku układamy warstwę pasty z pieczarek i cukinii oraz cienko pokrojone plasterki sera. Zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym oscypkiem albo odrobiną żółtego sera i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(EJB)
Przełom nr 31 (1255) 3.8.2016