Porady
Tarta czekoladowa z brzoskwiniami
Sezon na brzoskwinie trwa dalej. Ich smak znakomicie komponuje się ze smakiem czekolady.
![Tarta czekoladowa z brzoskwiniami](http://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/09/21/19233_1474447666_29057700.jpg)
Tarta nie jest łatwym ciastem. Na talerzu nie wygląda tak atrakcyjnie, jak na przykład wielowarstwowy tort, ale smakuje wyśmienicie.
Składniki
na mus
kilogram brzoskwiń
4-5 łyżek cukru
pół łyżeczki cynamonu
na ciasto
300 gramów mąki
180 gramów masła w temperaturze pokojowej
110 gramów cukru pudru
jedno jajko
szczypta soli
na masę
100 gramów czekolady gorzkiej
100 gramów czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30-proc.
2- 3 brzoskwinie do dekoracji
Przygotowanie
Zaczynam od musu z brzoskwiń. Owoce obieram ze skórki. Kroję na kawałki, dodaję cukier i podsmażam, aż powstanie mus. Teraz ciasto: mąkę, masło i cukier z solą siekam nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.
Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję powolutku wcześniej roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Formę na tartę smaruję masłem, wykładam nią ciasto, nakłuwam widelcem. Następnie przykrywam folią, na którą wysypuję, na przykład, groch (chodzi o to, by ciasto nie urosło). Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie ściągam folię i wkładam do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Gdy się ostudzi, wierzch smaruję musem z brzoskwiń. Następnie polewam czekoladą. Wkładam do lodówki przynajmniej na godzinę, dwie. Przed podaniem dekoruję kawałkami świeżych brzoskwiń.
Anna Jarguz
Przełom nr 36 (1260) 2016