Porady
Dynia smakowita
Przepisy podaje Ulla Pałka z Krzeszowic
Choć sezon na dynie niedawno minął, można je kupić w wielu sklepach. Ci, którzy do tej pory nie przekonali się do jej smaku, teraz powinni zmienić zdanie.
Dynia, choć do niedawna traktowana w naszej kuchni po macoszemu, ma coraz większe rzesze wielbicieli. Bo można z niej zrobić nie tylko dżem, ale także leczo, a nawet ją nafaszerować. Do obiadu lub jako przekąska sprawdza się znakomicie, a jednocześnie potrafi być smakowitym urozmaiceniem naszej kuchni. Bardzo cenione ze względu na bogactwo dobroczynnych składników są również pestki z dyni.
Dynia na ostro
Składniki: 1 dynia
przyprawy: kurkuma, curry, czosnek, oliwa
Umytą dynię obieramy, wyciągamy pestki, kroimy ją na kawałki. Smarujemy je mieszkanką z 0,5 łyżeczki kurkumy, 1,5 łyżeczki curry, 2 zgniecionymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami oliwy. Wkładamy na brytfankę i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż będzie miękka (ok. 15-20 min.)
Dynia faszerowana
Składniki: 1 dynia
40 dag wędzonego boczku
4 cebule
5 ząbków czosnku
miąższ wyjęty z dyni
śmietana
30 dag żółtego sera
Boczek wraz z cebulą i czosnkiem kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy miąższ i podsmażamy jeszcze chwilę. Śmietanę mieszamy z serem żółtym i doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię płuczemy i ścinamy czubek, wyjmując pestki i część miąższu. Wypełniamy ją warstwami:
warstwa boczku plus dodatki, warstwa śmietanowego sosu, warstwa boczku i tak do pełnego wypełnienia. Zamykamy czubkiem i wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż będzie miękka. wyciągamy i rozkrawamy dynię jak tort. Zjadamy bez skórki. (ea)
Przełom nr 47 (915) 25.11.2009