Trzebinia
Festiwal Europejskich Smaków z udziałem reprezentacji Gimnazjum nr 2 z Trzebini
Międzynarodowa drużyna projektu Activity & Eating: Small Steps to a Healthier You - ,,Aktywność i Odżywianie-małe kroki do zdrowia’’ realizowanego w ramach programu ERASMUS+ KA2, między 30 maja i 3 czerwca, spotkała się w trakcie drugiej wymiany uczniowskiej. Tym razem reprezentacje szkół partnerskich z Polski, Włoch, Portugalii i Węgier odwiedziły College du Bon Sauveur w Saint-Lô w Normandii we Francji.
,,Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś.’’ George Bernard Shaw
Gimnazjum nr 2 z Trzebini reprezentowało ośmioro uczniów i trzech nauczycieli. Łącznie z gospodarzami spotkania w zajęciach uczestniczyło ponad 50 uczniów i 15 nauczycieli z pięciu krajów.
Zgodnie z zacytowanym powyżej mottem, głównym tematem przewodnim spotkania były tradycje kulinarne i zwyczaje żywieniowe mieszkańców krajów uczestników projektu. Drużyny uczniowskie każdej ze szkół przedstawiły prezentacje multimedialne, tworzące wspólnie cykl, zatytułowany ‘A Celebration of European Food Culture’. Przybliżanie i pogłębianie świadomości różnych kultur i tradycji, w tym kulinarnych, szerokiej społeczności europejskiej, jest wyjątkową wartością dodaną projektów ERASMUS+.
,,Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. ‘’Jean Anthelme Brillat-Savarin
Nic lepiej nie pogłębia relacji w zespole niż dzielenie pasji i podjęcie wspólnego wyzwania. Uczestnicy spotkania stanęli w ,,kuchenne szranki ‘’ w trakcie warsztatów kulinarnych TEEN MASTERCHES. Drużyny każdej ze szkół gotowały dania obiadowe i desery. Szkolna kuchnia wypełniła się prawdziwym bogactwem europejskich zapachów, a smakami tradycyjnych potraw podzieliliśmy się w trakcie wieczornej fiesty zatytułowanej FESTIVAL OF EUROPEAN TASTES.
Wyjątkowym wydarzeniem była również premiera serii filmików nakręconych przez uczniów pt. ‘POWER UP YOUR MEALS’. Piętnastoodcinkowa seria prezentuje dania serwowane na śniadania, obiady i kolacje w poszczególnych krajach. W kolejnych odcinkach zobaczyć można potrawy łączące lokalne tradycyjne smaki z walorami prozdrowotnymi. W polskich odcinkach nie zabrakło oczywiście pierogów. W odcinkach węgierskich znaleźć można przepis na oryginalny gulasz i leczo, Portugalczycy polecają dania rybne, Francuzi zdradzają przepis na oryginalne danie z sera Camembert. W odcinku 5 – pt. ,,Italian Pasta’’, polecamy genialny ,,wręcz Oskarowy’’ domowy makron w wykonaniu prawdziwej włoskiej babuni.
Zachęcamy do obejrzenia całej serii oraz do zapoznania się ze szczegółowym przebiegiem całej tygodniowej wizyty na Blogu projektu http://activity-and-eating.blogspot.com
Małgorzata Sarabun
Międzynarodowy Koordynator Projektu A&E