Porady
Tarta czekoladowa z brzoskwiniami
Sezon na brzoskwinie trwa dalej. Ich smak znakomicie komponuje się ze smakiem czekolady.
Tarta nie jest łatwym ciastem. Na talerzu nie wygląda tak atrakcyjnie, jak na przykład wielowarstwowy tort, ale smakuje wyśmienicie.
Składniki
na mus
kilogram brzoskwiń
4-5 łyżek cukru
pół łyżeczki cynamonu
na ciasto
300 gramów mąki
180 gramów masła w temperaturze pokojowej
110 gramów cukru pudru
jedno jajko
szczypta soli
na masę
100 gramów czekolady gorzkiej
100 gramów czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30-proc.
2- 3 brzoskwinie do dekoracji
Przygotowanie
Zaczynam od musu z brzoskwiń. Owoce obieram ze skórki. Kroję na kawałki, dodaję cukier i podsmażam, aż powstanie mus. Teraz ciasto: mąkę, masło i cukier z solą siekam nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.
Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję powolutku wcześniej roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Formę na tartę smaruję masłem, wykładam nią ciasto, nakłuwam widelcem. Następnie przykrywam folią, na którą wysypuję, na przykład, groch (chodzi o to, by ciasto nie urosło). Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie ściągam folię i wkładam do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Gdy się ostudzi, wierzch smaruję musem z brzoskwiń. Następnie polewam czekoladą. Wkładam do lodówki przynajmniej na godzinę, dwie. Przed podaniem dekoruję kawałkami świeżych brzoskwiń.
Anna Jarguz
Przełom nr 36 (1260) 2016