Porady
Ciastka - rybki
Przepis podaje Barbara Paszcza z Karniowic
Jeśli ktoś lubi słone lub pikantne przekąski, powinien spróbować ciastek - rybek. Są doskonałe jako przekąska i ciekawa odmiana od słodkości.
Składniki:
- ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki, 1 szkl. mleka, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 100 ml oleju. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy serwetką i czekamy, aż urośnie (ok. 1,5 h).
- farsz: tuńczyk z puszki, ser biały, posiekana cebula, posiekany koperek, pieprz, sól. Składniki mieszamy
Układamy farsz na półokrągłych kawałkach rozwałkowanego ciasta, przykrywamy podobnymi i sklejamy, formując rybki. Pamiętamy, żeby ciasto nie było zbyt grube. Oczka robimy np. z ziarenek pieprzu. Smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
(e)
Przełom nr 36 (1260) 2016