Przełom Online
TV PRZEŁOM. Przygotuj z nami wigilijnego karpia
Wigilia bez karpia? To raczej niemożliwe. Ireneusz Trębacz z Chrzanowa, wędkarz i miłośnik ryb podpowie Wam, jak go przyrządzić, żeby wszystkim smakował.
Karp jest najpopularniejszą rybą na wigilię. Kupując ją warto zwracać uwagę nie tylko na cenę, ale również na jej pochodzenie. W okolicy najczęściej spotykany jest karp zatorski. Żeby upewnić się, z jakiego źródła ryba pochodzi, można poprosić sprzedawcę o certyfikat jakości. Powinien go mieć.
- Zabitą rybę musimy wypatroszyć i dokładnie oczyścić. Dobrze jest wsadzić ją na noc do zamrażalnika – radzi Ireneusz Trębacz.
Uważa, że moczenie karpia w mleku niewiele pomoże, gdy rybę czuć mułem. Dlatego zarówno jako wędkarz, jak i miłośnik karpi, takich sposobów nie używa. Za to do jego przygotowania stosuje przyprawy: wegetę, czosnek oraz czarny pieprz. Tak przyprawioną i pokrojoną na części rybę obtacza w mące, jajku i jeszcze raz w mące. Smaży karpia na maśle.
(e)
Komentarze
2 komentarzy
'WEDŁUG MNIE' :))) wesolych swiat
No podglądnełam tego pana ale,radziłabym wcześniej sklarować to masło by się tak nie pieniło lepiej się smaży i i i użyć widelca lub dwóch do obtaczania tych dzwonków w mące, o wiele szybciej to się robi i nie brudzimy mąka sobie paluszków-życzę smacznego.