Przełom Online
WYGIEŁZÓW. Dzień pyzioków, żuru i zalewajki
Polewka z maślanki, kapusta zasmażana z kiszką, pęcak z grochem i staropolski żur – to niektóre przysmaki serwowane w skansenie w Wygiełzowie podczas niedzielnego XX Konkursu Potraw Regionalnych “Przy chłopskim stole”.
Potrawy przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich z powiatu chrzanowskiego,oświęcimskiego oraz Jaworzna.
- Przygotowałyśmy zgodnie z regulaminem 50 porcji polewki z kwaśnego mleka z ziemniakami. Ludzie zachwalali, nawet przychodzili po przepisy – powiedziała Stanisława Grela z zespołu Płazianki.
Każdy z zespołów zaprezentował się również na scenie, w przyśpiewkach. Jurorzy spróbowali wszystkich potraw, obejrzeli występ i wydali werdykt. Wygrały Bobrowianki, które przyrządziły polewkę z maślanki.
Doceniliśmy zarówno walory tradycyjnej potrawy, jak i ciekawą oprawę sceniczną występu – powiedziała "Przełomowi" jurorka Anna Cieplińska z Muzeum w Chrzanowie.
Wyróżnienia przypadły Zagórzankom za pierogi z kapustą i grzybami oraz gospodyniom z Regulic serwującym zalewajkę.
(RAT)