Przełom Online
KRAKÓW. Docenili Smakosza i Melbę
Publiczność doceniła chrzanowskiego Smakosza. Żurek po krakowsku uznała za najlepszy tradycyjny specjał podczas sobotnio-niedzielnego, szóstego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie.
Krzeszowicka Melba otrzymała specjalne wyróżnienie za wkład i zaangażowanie w akcję „małopolskie lody o smaku koralowym” w trakcie wielkiego finału. Publiczność miała wybrać, które lody są bardziej koralowe: wiśniowe na bazie mlecznej czy sorbet z malin. Wygrał sorbet z malin.
Grand Prix zdobyła Bacówka „L. Szot” z Rajbrotu za Brawuś z kómory.
Na szósty finał festiwalu zorganizowany w ostatni weekend na placu Wolności w Krakowie przybyło tysiące gości. Na smakoszy czekało 50 stoisk z wyśmienitymi małopolskimi produktami. Były na nich tradycyjne wędliny, sery, miody, wyroby piekarnicze, pierogi, przetwory owocowe, warzywne. Przez dwa dni nie brakowało także konkursów i zabaw dla najmłodszych oraz występów zespołów muzycznych.
- Byłem mile zaskoczony. W festiwalu brało udział 50 wystawców i wielu z nich przygotowywało wykwintne, trudne dania, a my i tak przebiliśmy się z żurkiem - skomentował sukces właściciel Smakosza Arkadiusz Gwizdała. Dodał, że uznanie publiczności tym bardziej cieszy, że jurorzy również przygotowywali żurek po krakowsku z kociołka, a publiczność uznała za lepszy wyrób Smakosza.
(taj)