Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto z musem brzoskwiniowym

Sezon na brzoskwinie w pełni. Warto to wykorzystać w kuchni.

czytaj więcej
31.08.2016 12:09 | dodaj komentarz | red

O 500 zł na dziecko można się starać w każdym momencie

Osoby, których dochód na członka w rodzinie przekracza 800 zł brutto, nie mogą się ubiegać o pieniądze z rządowego programu Rodzina 500 plus na pierwsze dziecko. - A co, jeśli nagle mąż stracił pracę i zarabiamy mniej? - pyta mieszkanka Trzebini.

czytaj więcej
31.08.2016 11:48 | 1 komentarz | red

O czym warto pamiętać przy rejestracji karty SIM

Nie trać z oczu dokumentu tożsamości i nie pozwól na jego kopiowanie. Dokładnie czytaj to, co podpisujesz. Rejestruj kartę tylko w siedzibie operatora. Trzymając się tych kilku prostych zasad zmniejszasz ryzyko, że ktoś wykorzysta twoje dane.

czytaj więcej
31.08.2016 11:47 | dodaj komentarz | red

Małże w aromatycznym sosie

Omułki nie są częstym gościem na naszym stole. Wiele osób wzbrania się przed ich spróbowaniem. Tymczasem dobrze doprawione - smakują naprawdę wyśmienicie.

czytaj więcej
24.08.2016 09:34 | dodaj komentarz | red

Jak chronić nasze pieniądze

Coraz rzadziej jeździmy na wakacje z portfelem wypchanym plikiem banknotów. Zamiast tego zabieramy karty płatnicze, ewentualnie smartfona z aplikacją banku. Większość sklepów czy restauracji umożliwia transakcje bezgotówkowe. Ale co zrobić w sytuacji, gdy nagle stracimy kartę lub telefon?

czytaj więcej
24.08.2016 09:33 | dodaj komentarz | red

Miodowa rozkosz dla ciała i ducha

Miód to jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego, który długo się nie psuje. Przechowywany w odpowiednich warunkach - nie traci właściwości zdrowotnych przez kilka lat. To jedna z najcenniejszych substancji odżywczych, jakie daje nam natura.

czytaj więcej
24.08.2016 09:30 | dodaj komentarz | red

Krucha szarlotka z owocami i szczyptą kardamonu

To ciasto jest lekkie, delikatne w smaku, a zarazem bardzo aromatyczne za sprawą przypraw. Można jeść je samo albo podawać z gałką lodów waniliowych. Zawsze dobrze smakuje a przygotowanie nie jest specjalnie trudne.

czytaj więcej
17.08.2016 10:50 | dodaj komentarz | red

Kosmetyki własnoręcznie zrobione

Zainteresowanie naturalnymi kosmetykami nie jest chwilową modą ani czymś nowym. Jest to raczej powrót do znanych i skutecznych metod, mających początek już w starożytności.

czytaj więcej
17.08.2016 10:49 | dodaj komentarz | red

Pracoholik zawsze znajdzie wymówkę

O pracoholizmie, jego objawach i sposobach na walkę z nim, z psycholog Martą Piechowicz rozmawia Michał Koryczan.

czytaj więcej
17.08.2016 10:48 | dodaj komentarz | red

Zdrowa alternatywa dla wody

Woda jest nam niezbędna do życia. Wszyscy to wiemy. Nie każdy jednak lubi jej jałowy smak. Czy można ją czymś urozmaicić lub zastąpić?

czytaj więcej
17.08.2016 10:47 | dodaj komentarz | red

Naleśniki na ostro

Lato to doskonały czas na lekkie dania. Tym, którym znudziła się wersja na słodko, polecam przepis na naleśniki faszerowane pieczarkami i serem camembert z odrobiną chili. Aromatyczne i wyraziste w smaku.

czytaj więcej
10.08.2016 13:19 | dodaj komentarz | red


Granita arbuzowa

Arbuz to idealny owoc na upalne dni, bo skutecznie gasi pragnienie. Stanowi też wspaniałą bazę dla chłodzących deserów, które latem smakują najlepiej.

czytaj więcej
10.08.2016 13:17 | dodaj komentarz | red

Co zrobić, by płacić mniej

Szczególnie wiosną i latem wiele osób podlewa ogródki wodą z sieci wodociągowej, przez co później - jeśli ich dom podpięty jest do kanalizacji - płacą wyższe rachunki za ścieki. Jak temu zaradzić?

czytaj więcej
10.08.2016 13:16 | dodaj komentarz | red

Dlaczego tak bardzo potrzebujemy wody

Bez niej nie byłoby życia. Każda reakcja zachodząca w naszym ciele wymaga cząsteczki wody. To ona jest substancją budulcową, znakomitym rozpuszczalnikiem, dba o nawilżenie płuc, bierze udział w procesach utleniania. Wodę trzeba jednać pić z głową.

czytaj więcej
10.08.2016 13:15 | dodaj komentarz | red


Krem z pieczonych buraków

Ten, kto myśli, że z buraków najlepszy jest barszcz, a do kremów lepiej wykorzystać inne warzywa, jest w błędzie. By się o tym przekonać, wystarczy wypróbować ten przepis. Nie jest pracochłonny, a składniki niedrogie. Za to smak niepowtarzalny.

czytaj więcej
03.08.2016 13:23 | dodaj komentarz | red

zobacz więcej newsów...